Poziom czystości ATP

Ultra czysto Sterylne powierzchnie i obszary przygotowania żywności 0 – 10
Czysto Krytyczne punkty dotykowe 11 – 30
Bardzo czysto Typowa wydajność ściereczek z mikrofibry i średnie wymagania czystości dla podłóg 31 – 80
Trochę brudno Uwaga: Powierzchnie powinny być wyczyszczone i występuje pewne ryzyko skażenia bakteriami chorobotwórczymi 81 – 200
Brudno Ostrzeżenie: Powierzchnie trzeba wyczyścić i występuje średnie ryzyko skażenia bakteriami chorobotwórczymi 201 – 500
Bardzo brudno Zagrożenie: Powierzchnie muszą być wyczyszczone i występuje średnie do wysokiego ryzyko skażenia bakteriami chorobotwórczymi 501 – 1000
Szczególnie brudno Zagrożenie: Powierzchnie muszą być wyczyszczone i występuje wysokie ryzyko skażenia bakteriami chorobotwórczymi >1000

Jak nosić maskę ochronną?

 

  1. Przed założeniem maski  umyj ręce.
  2. Zakładając maskę zakryj usta i nos i upewnij się, że pomiędzy twarzą a maską nie ma żadnych szczelin.
  3. Unikaj dotykania maski w czasie jej użytkowania.
  4. Gdy maska w trakcie użycia stanie się wilgotna, wymień ją na nową. Maski jednorazowe nie mogą być stosowane wielokrotnie.
  5. Zdejmowanie maski  zaczynaj od tyłu, aby nie dotykać części twarzowej maski. Po zdjęciu wyrzucić ją w zamkniętym pojemniku.
  6. Dokładne umyj ręce – korzystając z wody z mydłem lub użyj dezynfekcyjnego preparatu na bazie alkoholu.

Aby maska zapewniała skuteczność,  trzeba ją właściwie zakładać, często zmieniać, a po zdjęciu natychmiast utylizować.